doktoru

miercuri, 19 martie 2014

Traducerea discursului lui Iosif Flavius adresat evreilor asediati din Ierusalim de catre Romani in anul 70



Traducerea discursului lui Iosif Flavius adresat evreilor asediati din Ierusalim de catre Romani


Asa ca , Josephus a mers în jurul zidului, și a încercat să găsească un loc în care sa fie la adapost de sagetile lor, și totuși în vazul si auzul lor, și i-a rugat, în multe cuvinte, să se crute pe ei insisi si pentru a salva țara și templul lor.
În timp ce Josephus facea acest indemn evreilor , mulți dintre ei au gesticulat impotriva lui de pe ziduri ,  reprosandu-i si huiduindu-l , ba mai mult , unii au aruncat săgeți catre el : dar atunci când el a vazut ca nu ii putea convinge cu un astfel de sfat  bun ,  le-a adus aminte de vechile istorii aparținind propriei lor națiuni , și a strigat cu voce tare , " O creaturi  mizerabile !
Sunteti atât de nepăsători si uituci față de Cel care de obicei vă ajuta , ca veti lupta cu  armele si mainile voastre împotriva romanilor ? Când vreodată am cucerit orice alta natiune cu astfel de mijloace ? Si  când a fost că Dumnezeu , care este Creatorul  poporului evreu , nu i-a răzbunat atunci când au fost răniți ? Nu va ve-ti întoarce inapoi  și ve-ti privi în urma , și ve-ti lua în considerare faptul ca , cand vreodata te-ai luptat cu astfel de violenta , și cât de mult a-ti nelegiut abuzand de aparatorul vostru ? Nu va ve-ti aminti lucrurile prodigioase făcute pentru părinții voștri și acest sfânt loc , și ce mari dușmani de-ai vostri au fost  supusi de El voua?Eu am probleme în a declara lucrările lui Dumnezeu înaintea urechilor voastre , care sunt nevrednice a le auzi : cu toate acestea , ascultați-mă , că sa fi-ti informati cum ca va luptati , nu numai împotriva romanilor , dar si cu Dumnezeu însuși. În timpurile vechi era acolo unul numit Neeho , împăratul Egiptului , care a fost numit si faraon:el a venit cu o armată prodigioasă de soldați , și a capturat-o pe Regina Sarah , mama națiunii noastre. Ce a făcut atunci Avraam stramosul  nostru ? S-a aparat el de această persoană rea prin război , cu toate că a avut 318 de căpitani sub el , și o imensa armată cu fiecare din ei ? Într-adevăr , le-a considerat pe toate a fi inutile fără ajutorul lui Dumnezeu , și numai si-a întins mâinile spre acest loc sfânt , pe care voi acum   l-ati umplut cu faradelegile voastre , și l-a chemat pe El si ajutorul lui invincibil  , în loc de a se increde in propria sa armată . Nu a fost regina noastră trimisa înapoi , fără nici o pangarire, la soțul ei , în chiar seara următoare ? in timp ce împăratul Egiptului a fugit , el a iubit acest loc pe care voi l-ați spurcat prin vărsarea de sânge a conaționalilor vostri ;  Și el(regele egiptului) de asemenea, tremura la acele viziuni pe care le-a văzut în timpul nopții , și a dăruit atât argint cat și  aur evreilor, ca unui popor iubit de Dumnezeu .
Să nu spun nimic , sau sa menționez mutarea părinților noștri în Egipt , care , atunci când au fost asupriti tiranic , și au căzut sub puterea  regilor străini timp de 400 de ani, și s-ar fi putut apăra prin război și  luptă , dar nu au făcut nimic,si sau supus  lui Dumnezeu ? Cine este cel care nu știe că Egiptul a fost invadat cu tot felul de fiare sălbatice , și consumate de tot felul de plagi ? cum țara lor nu a adus rodul ? cum Nilul s-a schimbat in sange din apă ? cum cele zece urgii din Egipt au urmat una dupa alta ? și modul în care , prin aceste mijloace , părinții noștri au fost trimisi departe , sub un paznic , fără vărsare de sânge , și fără nici un pericol , pentru că Dumnezeu i-a condus ca pe slujitorii lui deosebiti ? Mai mult decât atât , nu a gemut Palestina sub ravagiile făcute de asirieni, atunci când au luat  chivotul nostru sacru ? la fel  si idolul lor Dagon , și de asemenea,  întreaga lor națiune a celor care au furat chivotul, cum au fost loviți cu o jigodie scârboasă în părțile secrete ale organelor lor , atunci când intestinele lor au cazut în jos , împreună , cu ceea ce au mâncat , până cand mâinile care au furat chivotul au fost obligate să-l aducă înapoi  cu sunet de chimvale și timpane  și alte jertfe , în scopul de a potoli mânia lui Dumnezeu pentru ofensarea chivotului Sau sfânt .  Dumnezeu a fost generalul noastru , și a realizat aceste lucruri mari pentru părinții noștri , și aceasta pentru că ei nu s-au amestecat in război și  luptă , dar  s-au lasat in mana lui Dumnezeu  ca sa hotareasca El cu privire la ei  . Când Sanherib , regele Assiriei , a adus cu el toată Asia , și a cuprins acest oraș cu armata sa , a căzut orasul in mâinile oamenilor ? nu au fost mâinile ridicate la Dumnezeu în rugăciune , fără să intrebuinteze armele lor , si atunci un înger al lui Dumnezeu a distrus toata falnica armata  într-o singură noapte ? când regele Assirian , s-a trezit  a doua zi , a găsit 185.000 de cadavre , și atunci el , cu restul armatei sale , a fugit departe de evrei , deși erau neînarmați , și nu i-au urmărit ! Sunteti familiarizați cu sclavia in care am fost in Babilon , unde oamenii au fost captivi timp de șaptezeci de ani , dar nu am fost lasati în libertate din nou pîna cand Dumnezeu nu l-a făcut pe Cyrus instrumentul său plin de har si am fost eliberați de el , și a restabilit din nou închinarea la Eliberatorul lor in templul Lui . Și , pentru a vorbi , în general , nu putem aduce nici un exemplu în care părinții noștri, au avut vreun succes la război , sau insucces , atunci când fără război s-au angajat in ascultarea lui Dumnezeu .
Când au rămas acasă au cucerit , facînd pe placul  judecătorilor, dar atunci când au ieșit să lupte au fost întotdeauna dezamăgiți : de exemplu , atunci când regele Babilonului, a asediat acest oraș  , și regele nostru Zedechia a luptat împotriva lui spre deosebire de previziunile ce au fost făcute prin proorocul Ieremia , a fost luat de indata prizonier, și a văzut cetatea și templul demolat . Cu toate acestea, cât de  mare a fost cumpatarea acestui rege și a oamenilor de atunci de sub el, decât a guvernatorilor vostri prezenti si a voastra în acest moment ! pentru ca atunci când Ieremia a strigat cu voce tare , cat de supărat este Dumnezeu pe ei , din cauza fărădelegile lor , și le-a spus că de aceasta  trebuie să fie luați prizonieri , cu excepția cazului în care vor preda cetatea lor , si nici regele si nici oamenii nu l-au dus la moarte ; dar pentru tine , ( pentru a trece peste ceea ce ați făcut în oraș  , pentru ca eu nu sunt în măsură să descriu ce ar merita răutatea voastra) m-ati abuzat , si a-ti aruncat sageti spre mine ,eu care va îndemn doar să vă salvați , ma provocati atunci când va spun de păcatele voastre , și nu puteti suporta nici macar menționarea acestor crime , pe care  in fiecare zi le comiteti . Iata un alt exemplu , atunci când Antioh ,cel numit Epifanes , a venit impotriva acestui oraș , și el a fost vinovat de multe nedreptăți  împotriva lui Dumnezeu ,iar strămoșii noștri l-au întâmpinat cu armele ,atunci ei au fost macelariti în luptă , iar acest oras a fost jefuit de către dușmanii noștri și templul nostru pustiit timp de trei ani și șase luni. Și ce nevoie am  aici de mai multe exemple ! Într-adevăr ,  ce  poate fi că ne-am trezit cu o armata a romanilor împotriva națiunii noastre ? Nu este oare din cauza nelegiuirii locuitorilor ? De unde a început supunerea noastra ? Nu a fost derivată din certurile care au fost printre strămoșii noștri , când nebunia lui Aristobul și Hyrcanus , și certurile noastre reciproce , l-au adus pe Pompei impotriva acest oraș , și atunci  Dumnezeu i-a adus  sub supunerea Romanilor , pentru ca nu au fost demni de libertatea de care s-au bucurat ? De aceea, după un asediu  de trei luni , ei au fost forțați să se predea , și ei au fost vinovați ,de asemenea , ca si voi ,de faradelegi cu privire la templul nostru și legile noastre; și asta în timp ce ei au avut mai multe motive pentru a merge la război decât aveți voi . Nu stim la ce sfarsit a ajuns Antigonus , fiul lui Aristobul , sub a cărui domnie  Dumnezeu a hotarat ca acest oraș să fie luat din nou in contul faradelegii oamenilor ?
Când Irod , fiul lui Antipater , a adus peste noi pe Sosius , și Sosius a adus peste noi armata romana , ei au fost apoi incercuiti și asediati timp de șase luni , ca o pedeapsă pentru păcatele lor , si au fost cuceriti, iar orașul a fost jefuit de inamic .Altfel spus, se pare că  armele nu au fost date niciodata națiunii noastre , dar ele sunt mereu împotriva noastra pentru a fi luptati , și capturati ,pentru ca ,presupun , că cei ce  locuiesc acest loc sfânt ar trebui să se angajeze sa renunte la toate lucrurile in favoarea lui Dumnezeu , și apoi să nu mai ia în considerare ajutorul  oamenilor si sa se lase ei in mainile si ajutorul lui Dumnezeu care este deasupra tuturor . Cat despre voi, cate a-ti făcut din acele lucruri care sunt recomandate de legiuitorul nostru ? și cate  nu a-ti făcut din acele lucruri pe care El le-a  condamnat ! Cât de multa lipsa de evlavie aveti voi cei de acum fata de cei care au fost luati atât de repede in trecut! Nu ați evitat deloc acele păcate care se fac de obicei în secret ; vreau să spun furturi , și comploturi trădătoare împotriva oamenilor , și adultere . Va certati cu privire la rapiri și crime , și a-ti inventat moduri ciudate de răutate . Ba mai mult, templul în sine  a devenit receptorul a toate faradelegile, și acest loc divin este spurcat de mâinile celor din țara noastră , iar acest loc a fost respectat de romani inca de când erau la  distanță de el ,iar acestia au ingaduit multe din obiceiurile lor facand loc legii noastră . Și , după toate astea  îl așteptati pe El, pe care le-ați abuzat cu atâtea faradelegi , ca sa fie aparătorul vostru . Sa fi-ti siguri ca aveți dreptul de a apela la El pentru a vă ajuta , la cât de curate sunt mâinile voastre pline de sange !!!  Oare regele tău [ Ezechia ] a ridicat astfel de mâini pline de sange în rugăciune către Dumnezeu împotriva împăratului Asiriei , atunci când El a distrus marea armată într-o singură noapte? Și comit romanii o astfel de răutate la fel ca regele Asiriei , care v-ar putea da motive de a spera intr-o răzbunarea asupra lor ?Oare nu a acceptat regele Assiriei bani de la regele nostru cu această condiție , că el nu o să distrugă orașul , și cu toate acestea , spre deosebire de jurământul pe care il facuse , el a venit înapoi pentru a arde templul ? în timp ce romanii nu cer mai mult decat doar tributul obișnuit pe care părinții noștri l-au plătit părinților lor ; și dacă ei vor obține imediat aceasta , ei nu vor urmării să distrugă acest oraș , și nici nu vor atinge acest templu , ba mai mult , ei vă vor asigura în plus , că urmașii vostrii vor fi liberi , iar bunurile voastre asigurate , și vor păstra  legile voastre sfinte neatinse . Și aceasta este o simpla nebunie să așteptăm ca Dumnezeu să fie la fel de bine dispus față de cei răi ca spre cei drepți , deoarece El știe când este adecvat sa pedepsesca oamenii pentru păcatele lor imediat , cum a procedat cand a frânt puterea asirienilor intr-o noapte că au innoptat in tabăra lor . De aceea ,  cand el a judecat că națiunea noastră a fost demna de libertate , si romanii au meritat pedeapsă , el a provocat imediat pedeapsa pe acesti romanii , așa cum a făcut pe asirieni , atunci când Pompei a început să se amestece cu națiunea noastră , sau atunci când după el a venit Sisius împotriva noastră , sau atunci când Vespasian a pustiit Galileea , sau  ultima data când Titus a venit mai întâi de toate aprope de acest oraș : deși Magnus și Sosius nu numai ca nu au suferit nimic , dar au luat si orașul cu forța; iar Vespasian de la războiul pornit împotriva ta s-a intors pentru a primi comanda imperiului; și pentru Titus , acele izvoare care au fost anterior aproape uscate  cât timp au fost acestea sub puterea ta , dar din momentul ce acesta a venit , izvoarele curg mult mai din belșug decât au făcut-o înainte , în consecință , știți că Siloam , ca precum și toate celelalte izvoare care au fost in afara orașului , până în prezent nu au avut prea multa apa , iar apa a fost vânduta cu măsura , în timp ce izvoarele au acum o astfel de cantitate mare de apă pentru vrăjmașii voștri ca este suficient nu numai pentru băut cât si pentru ei înșiși și ale lor bovine , dar le ajunge pana si la udarea grădinilor lor. Același semn minunat l-ai mai avut , de asemenea, intr-o experiență  anterioara , când regele , mai înainte  menționat al Babilonului a făcut război împotriva noastră și a luat cetatea și a ars templul ; în timp ce  cred că evreii din acea perioada nu au fost atât de necuviinciosi  ca voi cei de azi . De aceea , nu pot decât să presupun că Dumnezeu a fugit din tempul lui , și stă de partea celor împotriva cărora voi luptati . Acum , chiar și un om , dacă el este un om bun , va zbura de la o casă necurata , și îi va urî pe cei care sunt în ea ; iar voi vă convingeti singuri că Dumnezeu va rămâne cu voi în toate fărădelegile voastre, El care vede toate lucrurile facute in ascuns  și aude si ceea ce credeti ca se păstrează in cel mai mare secret ! Acum ce crimă este  , va rog ,  ținuta atât de mult in secret între voi , sau este ascunsa de voi ! ba mai mult , ceea ce ascundeti , nu este aratat nici vrăjmașilor voștri ! pentru ca vă arătati fărădelegile intr-un mod pompos , și luptati unul cu altul ,care dintre voi va fi mai rău decât celalalt, și voi faceti din asta o demonstrație publică a nedreptatii voastre , ca și cum asta ar fi o mare virtute ! Cu toate acestea , există un loc râmas pentru conservare voastră , dacă ați fi dispusi să o acceptati; și Dumnezeu este ușor de împăcat de catre cei care mărturisesc greșelile lor , și se pocăiesc de ele .
 O nenorociți tare la suflete cum sunteti voi, iudei nenorociti ! aruncati-va toate armele voastre , și să va fie mila de țara voastră care deja este o ruina; întoarceti-va de la căile voastre rele , și  țineti cont de prețul nespus de mare pe care il are orașul pe care aveți de gând să-l trădati ,cu templul acesta frumos si cu toate donațiile din atât de multe țări care se afla în el . Cine ar putea suporta să fie primul care să dea templului foc ! si care ar putea fi acela care ar dori ca aceste lucruri să nu mai fie! și ce este acolo, care nu merita să fie păstrat ! O creaturi insensibile , și mai proaste decât pietrele! Și dacă nu se poate sa priviti la aceste lucruri cu ochii plini de discernământ , macar  să aveti milă de familiile voastre , și sa aveti înaintea ochilor vostrii pe proprii copii,pe nevestele voastre și pe părinții vostri, care vor fi macinati treptat , fie de foamete fie de război . Sunt constient că acest pericol se va extinde la mama mea , la soția mea și la familia mea care nu au fost prin nici un mijloc rușinati, și într-adevăr a fost una dintre familiile respectate din timpurile vechi;și probabil va imaginati că din cauza lor va dau acest sfat : în cazul acesta , puteti sa-i ucideti , ba mai mult , luati propriul meu sânge ca o recompensă , daca asta va poate ajuta la conservarea  natiei;  pentru că eu sunt gata să mor în cazul în care asta va face sa va reveniti in toate mintile . "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu